Pasty i makarony

Sałatka z kurczakiem i warzywami (niski IG)

Składniki (1 porcja):

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 garść miksu sałat (np. rukola, roszponka, szpinak baby)
  • 5 pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)
  • 1/3 ogórka zielonego (pokrojony w plasterki)
  • 1/4 papryki czerwonej (pokrojona w paseczki)
  • 1/4 awokado (pokrojone w kostkę)
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni (uprażone)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

🧑‍🍳 Przygotowanie:

  1. Przygotowanie kurczaka:
    • Pierś z kurczaka umyj i oczyść z błon.
    • Natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
    • Usmaż na patelni grillowej lub zwykłej z dodatkiem łyżeczki oliwy – około 3–4 minuty z każdej strony, aż będzie złocista.
    • Ostudź i pokrój w cienkie paski.
  2. Przygotowanie sałatki:
    • Na talerzu ułóż miks sałat.
    • Dodaj pokrojone warzywa: pomidorki, ogórka, paprykę, awokado.
    • Posyp wszystko pestkami słonecznika lub dyni.
    • Na wierzchu ułóż plastry grillowanego kurczaka.
  3. Dressing:
    • Skrop sałatkę kilkoma kroplami oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Dlaczego warto?

  • Danie jest lekkie, sycące i pełne błonnika.
  • Wszystkie składniki mają niski lub średni indeks glikemiczny.
  • Kurczak dostarcza białka, warzywa błonnika i witamin, a oliwa zdrowych tłuszczów.