Składniki (na 1 porcję):
- 50 g płatków owsianych górskich
- 150 ml wody (lub napoju roślinnego: np. migdałowego, owsianego – opcjonalnie)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- ulubione świeże owoce: np. pół banana, garść jagód, kilka truskawek
- szczypta cynamonu
- kilka orzechów włoskich lub migdałów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do małego garnka wsyp płatki owsiane, zalej wodą (lub napojem roślinnym) i gotuj na małym ogniu.
- Mieszaj co jakiś czas, aż owsianka wchłonie płyn i stanie się kremowa (ok. 5–7 minut).
- Pod koniec gotowania dodaj nasiona chia i szczyptę cynamonu, dokładnie wymieszaj.
- Po zdjęciu z ognia odstaw owsiankę na 2–3 minuty, aby zgęstniała.
- Przełóż owsiankę do miseczki, udekoruj pokrojonymi owocami i, jeśli chcesz, dodaj odrobinę miodu lub syropu klonowego.
- Posyp całość orzechami dla dodatkowego chrupiącego efektu.
Wskazówka:
Jeśli lubisz bardziej płynną owsiankę, dodaj trochę więcej wody lub napoju roślinnego pod koniec gotowania.