Skip to content
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 150 g makaronu pełnoziarnistego (np. penne lub spaghetti)
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g sera mozzarella (lub sera feta, opcjonalnie light)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml śmietanki 12% lub jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz do smaku
- Opcjonalnie: odrobina gałki muszkatołowej, suszone pomidory
Przygotowanie:
- Gotowanie makaronu:
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Ugotuj makaron pełnoziarnisty al dente według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 7–9 minut).
- Odcedź, ale zachowaj około 50 ml wody z gotowania makaronu.
- Przygotowanie kurczaka:
- Piersi z kurczaka oczyść i osusz.
- Przekrój każdą pierś wzdłuż na pół, ale nie do końca – aby powstała „kieszonka”.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem z obu stron.
- Farsz:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 30 sekund.
- Dodaj świeży szpinak i smaż, aż zmniejszy swoją objętość (ok. 2 minuty).
- Zdejmij patelnię z ognia, odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Do szpinaku dodaj pokruszony lub pokrojony ser mozzarella/feta. Wymieszaj.
- Nadziewanie kurczaka:
- Do kieszonki w piersi kurczaka włóż przygotowany farsz.
- Spięj wykałaczkami lub zamknij za pomocą nitki kuchennej.
- Smażenie i pieczenie:
- Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oliwy.
- Smaż piersi z kurczaka po 2–3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
- Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10–15 minut (w zależności od grubości mięsa).
- Przygotowanie sosu:
- Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlej śmietankę lub jogurt naturalny.
- Dodaj zachowaną wodę z makaronu i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Dodaj ugotowany makaron i wszystko wymieszaj na małym ogniu.
- Podanie:
- Na talerz wyłóż porcję makaronu w sosie.
- Na wierzchu połóż pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem i serem.
- Możesz udekorować świeżymi listkami szpinaku lub suszonymi pomidorami.
Wskazówki:
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczną wersję, zamiast śmietanki użyj wyłącznie jogurtu naturalnego.
- Jeśli boisz się, że kurczak będzie zbyt suchy, możesz na czas pieczenia przykryć go folią aluminiową.