🦆 Składniki (dla 2 osób):
Pierś z kaczki:
- 2 piersi z kaczki (ze skórą)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Kluski śląskie:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana (ok. 1/4 masy ziemniaków)
- sól
Buraczki zasmażane:
- 2 średnie buraki (ugotowane lub upieczone)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka tartego chrzanu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
🔪 Sposób przygotowania:
1. Pierś z kaczki:
- Natrzyj mięso solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem.
- Naciąć skórę w kratkę (nie naruszać mięsa).
- Smaż skórą do dołu na suchej patelni ok. 5–6 minut, aż wytopi się tłuszcz.
- Odwróć i podsmaż jeszcze 2 minuty z drugiej strony.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8–12 minut (w zależności od stopnia wysmażenia).
- Po upieczeniu odstaw na 5 minut, polej miodem i skrop octem balsamicznym, przykryj folią.
2. Kluski śląskie:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, ostudź.
- Odmierz 1/4 objętości ziemniaków i zastąp ją mąką ziemniaczaną.
- Dodaj jajko, sól – zagnieć ciasto.
- Formuj kulki z dziurką, gotuj we wrzątku z solą aż wypłyną + 1 minuta.
3. Buraczki zasmażane:
- Utrzyj buraki na tarce (grube oczka).
- Na maśle podsmaż buraki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, chrzanem i octem.
- Podgrzewaj przez kilka minut, mieszając.
🎯 Podanie:
Na talerzu ułóż plasterki kaczki, obok kluski śląskie i porcję buraczków. Polej całość sosem z mięsa. Można dodać gałązkę tymianku lub odrobinę żurawiny jako dekorację.