Dania mięsne

Pierś z kaczki pieczona z kluskami śląskimi i buraczkami

🦆 Składniki (dla 2 osób):

Pierś z kaczki:

  • 2 piersi z kaczki (ze skórą)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Kluski śląskie:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana (ok. 1/4 masy ziemniaków)
  • sól

Buraczki zasmażane:

  • 2 średnie buraki (ugotowane lub upieczone)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka tartego chrzanu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

🔪 Sposób przygotowania:

1. Pierś z kaczki:

  1. Natrzyj mięso solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem.
  2. Naciąć skórę w kratkę (nie naruszać mięsa).
  3. Smaż skórą do dołu na suchej patelni ok. 5–6 minut, aż wytopi się tłuszcz.
  4. Odwróć i podsmaż jeszcze 2 minuty z drugiej strony.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8–12 minut (w zależności od stopnia wysmażenia).
  6. Po upieczeniu odstaw na 5 minut, polej miodem i skrop octem balsamicznym, przykryj folią.

2. Kluski śląskie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, ostudź.
  2. Odmierz 1/4 objętości ziemniaków i zastąp ją mąką ziemniaczaną.
  3. Dodaj jajko, sól – zagnieć ciasto.
  4. Formuj kulki z dziurką, gotuj we wrzątku z solą aż wypłyną + 1 minuta.

3. Buraczki zasmażane:

  1. Utrzyj buraki na tarce (grube oczka).
  2. Na maśle podsmaż buraki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, chrzanem i octem.
  3. Podgrzewaj przez kilka minut, mieszając.

🎯 Podanie:

Na talerzu ułóż plasterki kaczki, obok kluski śląskie i porcję buraczków. Polej całość sosem z mięsa. Można dodać gałązkę tymianku lub odrobinę żurawiny jako dekorację.