Dania z ryb

Flądra pieczona z frytkami i surówką

Składniki:

Na flądrę:

  • 2 całe flądry oczyszczone (po ok. 250 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszony tymianek, papryka słodka

Na frytki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, rozmaryn (opcjonalnie)

Na surówkę:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, odrobina koperku

🔪 Sposób przygotowania:

Flądra:

  1. Rybę umyj, osusz, natrzyj oliwą, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami i skrop cytryną.
  2. Zrób 3-4 delikatne nacięcia w poprzek grzbietu ryby (dla lepszego smaku).
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 20 minut (na papierze do pieczenia lub ruszcie).

Frytki:

  1. Obierz ziemniaki, pokrój na słupki.
  2. Wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  3. Piecz na blaszce z papierem do pieczenia przez 30–35 minut w 200°C, aż będą złote i chrupiące.

Surówka:

  1. Kapustę drobno posiekaj, marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce.
  2. Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami.
  3. Odstaw na 10 minut, by smaki się przegryzły.

📝 Wskazówki:

  • Flądrę możesz zamarynować wcześniej (1–2 godziny w lodówce).
  • Jeśli chcesz jeszcze zdrowiej, frytki możesz przygotować w air fryerze.
  • Surówkę podawaj świeżo po przygotowaniu – zachowuje wtedy najlepszy smak i chrupkość.