Buliony i zupy

Bulion rybny

Składniki:

  • 1 kg świeżych rybnych odpadów:
    głowy, kręgosłupy, ogony (najlepiej z dorsza, sandacza, szczupaka — bez wnętrzności i oczu)
  • 2 litry zimnej wody
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 selera (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4–5 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: kawałek pora lub natka pietruszki dla aromatu

Przygotowanie:

1️⃣ Przygotowanie ryb:
Opłucz dokładnie rybie głowy, ości i ogony pod zimną wodą, aby usunąć resztki krwi i wnętrzności (szczególnie skrzela należy usunąć!).

2️⃣ Gotowanie:
W dużym garnku zalej ryby zimną wodą, doprowadź powoli do wrzenia. Gdy pojawi się piana, zbierz ją łyżką cedzakową.

3️⃣ Dodanie warzyw:
Dodaj obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.

4️⃣ Gotowanie:
Zredukuj ogień i gotuj na bardzo wolnym ogniu ok. 40–50 minut. Im wolniej i spokojniej bulion się gotuje, tym klarowniejszy i bardziej aromatyczny będzie wywar.

5️⃣ Odcedzanie:
Po gotowaniu przecedź bulion przez gęste sito lub gazę, aby był klarowny.


🐟 Gotowe!

Bulion rybny możesz wykorzystać:

  • do zupy rybnej (ostrej, kremowej lub w stylu węgierskim),
  • do sosów rybnych,
  • jako baza do risotto z owocami morza,
  • do duszenia ryb.

❄️ Bulion świetnie znosi mrożenie — przelej do słoika lub pojemnika, ostudź i zamroź, gotowy do użycia!