Dania z ryb

Dorsz pieczony z brokułem i cytryną — niskie IG

Składniki (dla 1 osoby):

  • 1 filet z dorsza (ok. 150-180 g)
  • 1/2 brokuła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • sól morska, pieprz
  • świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1️⃣ Brokuła podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze (ok. 3-4 minuty).
2️⃣ Filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, natrzyj oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.
3️⃣ Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż dorsza i brokuły.
4️⃣ Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15–18 minut.
5️⃣ Po upieczeniu posyp świeżym koperkiem i podawaj!